VERENIGING VAN EIGENAREN

Een bijzondere vorm van verzekeren is de verzekering voor de Vereniging van eigenaren , kortweg VVE.  Als je een appartement koopt in een flatgebouw of appartementencomplex koop je een deel van het gebouw.  Daarmee ben je dus verantwoordelijk voor een deel van het gebouw.
Stel je koopt een appartement dat 1/3 deel in het geheel betreft, iets wat in de grote stad veel voorkomt.  Als je dit dan individueel verzekert, dus niet binnen een VVE,  dan verzeker je dus 1/3 deel van het hele gebouw.  Dat betekent dat als je bovenbuur een keukenbrandje heeft van zeg:   3000,-  jij ook 1/3 deel van deze schade dient te voldoen.  Op zich geen probleem zou je zeggen want jij hebt netjes je premie betaald, maar stel dat jíj die schade hebt, en je buurman heeft per ongeluk  zijn premie niet betaald en de dekking is inmiddels verlopen van zijn verzekering, dan gaat zijn verzekering niet jouw 1/3 deel betalen.  Dat moet hij dan zelf doen, en daar gaat het meestal mis; als die aardige buurman geen geld  heeft, blijf jij dus met de schade zitten.

Kortom;  alle reden om een vereniging van eigenaren( vve ) op te richten, iets wat tegenwoordig heel gebruikelijk en wenselijk is.  Bovendien is het inmiddels verplicht om als VVE bij de Kamer van Koophandel te zijn ingeschreven.
De VVE verzekert het geheel en als er schade is wordt alles door 1 verzekeraar afgewikkeld. De kans op wanbetaling is klein en omdat je er als VVE mee bezig bent is er meer controle op het geheel; de verzekering, het onderhoud en de betaling van contributie.
Colpa Assurantie & Hypotheekadvies heeft afspraken met enkele verzekeraars waarbij scherpe  premies worden geboden en uitstekende voorwaarden.
De verzekeringen die binnen een VVE mogelijk zijn , zijn de volgende:

  • Opstalverzekering
  • Glasverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering VVE
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Ongevallenverzekering (bij vrijwilligers binnen de vve)